30 Ιουλ 2015

Σύνδεση όλων των Φ.Τ.Μ. με το Taxis- Υψηλά πρόστιμα για τις αδήλωτες ταμειακές μηχανές

Σε «μαύρη λίστα» θα μπαίνουν όσοι εντοπίζονται να μην έχουν δηλώσει τις ταμειακές τους μηχανές, ή εκδίδουν πλαστές αποδείξεις.

Αναπροσαρμογή προστίμων και σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis είναι επίσης δύο θέματα που θα απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα το Υπ.Οικ.  όπως σχετικά ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών κος Τρύφωνας Αλεξιάδης στην συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα το Μεσημέρι.

Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις αδήλωτες φορολογικές ταμειακές μηχανές.

«Θα κάνουμε πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο. Όσοι κάνουν αυτό το σπορ εξασφάλισαν μόνιμη καταγραφή στη λίστα φοροφυγάδων και μόνιμους ελέγχους», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σχετικά με τα θέματα των ελέγχων 

- Θα προωθηθεί ρύθμιση για να παραμένουν οι εφορίες κλειστές κάποιες μέρες της εβδομάδας ώστε οι υπάλληλοι να αξιοποιούνται στον φορολογικό έλεγχο.

- Θα διακοπούν οι αποσπάσεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε άλλα υπουργεία. Αυτή τη στιγμή έχουν αποσπασθεί 300 άτομα από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλες υπηρεσίες

- Θα υπάρξουν μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στο υπουργείο Οικονομικών μέσω ΑΣΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθούν στον έλεγχο

- Θα ολοκληρωθούν άμεσα οι προσλήψεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν το υπουργείο Οικονομικών.

- Θα γίνει αγορά 4 φορτηγών με X-ray προκειμένου να αξιοποιούνται στους ελέγχους. Όπως είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, σήμερα, κανένα τελωνείο της χώρας δεν διαθέτει σύστημα ελέγχου με ακτίνες X-ray, ενώ όλες οι γειτονικές χώρες είναι εξοπλισμένες με αυτό. Ανέφερε ότι στο τελωνείο του Προμαχώνα η Βουλγαρία διαθέτει 35 τελωνειακούς με μηχάνημα Χ-ray, ενώ εμείς διαθέτουμε 6 τελωνειακούς και χωρίς μηχάνημα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Τελωνείο των Κήπων στα σύνορα με την Τουρκία.

Παράλληλα ο Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι:

- Θα γίνει προσπάθεια μεγάλης εξοικονόμησης δαπανών στο υπουργείο Οικονομικών σε τομείς όπως τα ενοίκια που καταβάλλει σήμερα για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Ποσό 24,5 εκατ. ευρώ το χρόνο πληρώνει το ΥΠΟΙΚ σήμερα σε ενοίκια.

- Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το περιεχόμενο των διατάξεων για το λαθρεμπόριο καπνού. Το ίδιο και για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην έλλειψη προσωπικού στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Όπως είπε το ΣΔΟΕ έχει χρεωμένες για έλεγχο 37.500 υποθέσεις και διαθέτει μόνο 421 ελεγκτές. Μάλιστα εξ αυτών, περίπου 12.000 υποθέσεις τελεσιδικούν στο τέλος του 2015 με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά έσοδα για το δημόσιο.

Ο Αναπληρωτής απαντώντας και σε ερώτηση για το θέμα της φορολογίας των αγροτών είπε ότι πρέπει να γίνουν και εκεί παρεμβάσεις και διορθώσεις, αλλά με προσοχή για να μην χτυπήσουν την πρωτογενή παραγωγή. Όπως είπε είναι κάτι που συζητείται, πάντως, με τα κλιμάκια των θεσμών αλλά διευκρίνισε ότι θα εφαρμοσθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Σε ερώτηση σχετική με το αν θα υπάρξουν διευκολύνσεις προς τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις προκειμένου να πληρώσουν τον λογαριασμό των φόρων μέχρι το τέλος του έτους είπε ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις είπε ότι μελετάται η διεύρυνση της δυνατότητας συμψηφισμών φόρων με το δημόσιο.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και στις τουριστικές περιοχές για τις οποίες, είπε, ότι έχει γίνει σχεδιασμός ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τα ακριβά ξενοδοχεία και να επεκταθούν μέχρι και την τελευταία καντίνα. Δίνοντας μια εικόνα για το ποσοστό παραβατικότητας στην αγορά είπε ότι από τους ελέγχους που έκαναν το τελευταίο Σαββατοκύριακο 600 εφοριακοί σε 1.600 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι το 23% φοροδιέφευγε.


Πηγή: http://www.taxheaven.gr © Taxheaven

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπεύθυνα Δίπλα σας... Οικονομικά και Ποιοτικά!