29 Δεκ 2012

Σε online σύνδεση με την Εφορία οι ταμειακές μηχανές για απόδοση ΦΠΑ

Σε online σύνδεση με την Εφορία οι ταμειακές μηχανές για απόδοση ΦΠΑ
Σε εφαρμογή πρόκειται να μπει η διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που ανοίγει τον δρόμο για την απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής.
Η συγκεκριμένη καινοτομία, όπως αναφέρουν οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροκλοπής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ προς το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις. Ο μειοδότης αναμένεται να αναδειχθεί εντός των προσεχών ημερών για να την πραγματοποίηση της online συνδεσης.
H αναβάθμιση αυτή έχει ως απώτερο σκοπό τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων με τη ΓΓΠΣ, με στόχο σε πραγματικό χρόνο να λαμβάνει δεδομένα για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τεχνικής πλευράς η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να είναι έτοιμη μέσα στους πρώτους μήνες του 2013, αρκεί βέβαια να υπάρξει και η πολιτική βούληση για την άμεση υλοποίησή της.
Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές στις νέες τεχνικές προδιαγραφές του Taxisnet προκειμένου να είναι δυνατή η αποστολή όλων των δεδομένων των συναλλαγών τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.
Πιο αναλυτικά, με την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει ο δρόμος για να περιοριστεί δραστικά η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.
Κι αυτό θα καταστεί εφικτό ώστε:
  •  Ο ΦΠΑ να καταβάλλεται στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής.
  • Να καταργηθούν οι περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν σήμερα κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο οι επιχειρήσεις ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν. Με το νέο σύστημα ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.

Όπως σημειώνουν και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, το κόστος προσαρμογής των ταμειακών μηχανών θα είναι μικρό, ενώ μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα μπει φρένο στην έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα. Και αυτό γιατί, με την έκδοση της απόδειξης από την επιχείρηση, θα ενημερώνεται την ίδια στιγμή (σε πραγματικό χρόνο) και το υπουργείο Οικονομικών για την πράξη αυτή. Έτσι, θα έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις και τις συναλλαγές κάθε επιχείρησης. Το νέο σύστημα διευκολύνει τον φορολογικό έλεγχο, καθώς εύκολα θα μπορούν να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω εικονικών τιμολογίων ή αν δεν εκδόθηκαν αποδείξεις. Παράλληλα, οι φορολογικές αρχές, έχοντας στη διάθεσή τους τα πλήρη στοιχεία των πωλήσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τον τζίρο των επιχειρήσεων και να διασταυρώνουν τα στοιχεία με τα κέρδη που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις οι επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxisnet, γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς.

Οι 5 βασικοί στόχοι της αναβάθμισης
Οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει από την προκήρυξη του έργου αναβάθμισης των τεχνικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, είναι οι ακόλουθοι:
  • Η εξάλειψη πιθανών (άθελων ή εσκεμμένων) λαθών κατά τη μη αυτοματοποιημένη υποβολή των στοιχείων αποδείξεων λιανικής.
  • Η άμεση ενημέρωση του υπουργείου για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε σχέση με τις αποδείξεις λιανικής και των τιμολογίων που εκδίδουν.
  • Η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων τόσο των αποδείξεων λιανικής όσο και των τιμολογίων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Η εφαρμογή του έργου θα καθιστά πιο εύκολη τη χρήση κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από τον πολίτη.
  • Ο πολίτης θα έχει ηλεκτρονική ενημέρωση για τις αποδείξεις λιανικής που έχουν υποβληθεί σε αυτόν και θα υπάρχει η δυνατότητα πλήρους εικόνας του φορολογουμένου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπεύθυνα Δίπλα σας... Οικονομικά και Ποιοτικά!