20 Μαρ 2013

Πρατήρια: Στη τελική ευθεία τα συστήματα εισροών


Μέσω του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης του εξοπλισμού συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών στα πρατήρια, θα επιδιωχθεί να δοθεί άτυπη παράταση για την εγκατάστασή τους στα πρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 


Συγκεκριμένα με βάση την υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση των συστημάτων, αυτή θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. 

Ωστόσο με εξαίρεση περίπου 600 πρατήρια που ελέγχονται απ΄ευθείας από τις εταιρείες εμπορίας, τα υπόλοιπα πρατήρια δεν προχώρησαν στην εγκατάσταση των συστημάτων, αναμένοντας την τελική απόφαση για την χρηματοδότηση της εγκατάστασης μέσω κοινοτικού προγράμματος. 

Εν τέλει η απόφαση που ορίζει την οικονομική ενίσχυση ανά πρατήριο με βάση τον αριθμό δεξαμενών και τις ανάγκες για εξοπλισμό και λογισμικό εκδόθηκε πριν λίγες σχετικά μέρες. 

Έτσι θα επιδιωχθεί να καλυφθεί τυπικά η μνημονιακή υποχρέωση έναντι των δανειστών για την έναρξη εγκατάστασης των συστημάτων αυτών στα πρατήρια, με την κατάθεση αιτήσεων στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» και την παρουσίαση παραστατικών από τα οποία θα φαίνεται ότι οι πρατηριούχοι έχουν προχωρήσει στις σχετικές παραγγελίες. 

Στις αιτήσεις που θα κατατεθούν ηλεκτρονικά στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» θα εμφανίζεται ο αριθμός των δεξαμενών κάθε πρατηρίου και οι ανάγκες σε λοιπό απαραίτητο εξοπλισμό. 

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι το σύστημα θα μπορεί να λειτουργήσει με την παρέλευση 2-3 μηνών, για καθαρά πρακτικούς λόγους, καθώς κατά τα άλλα οι πρατηριούχοι ενδιαφέρονται για ταχύτερη ολοκλήρωση της τοποθέτησης των συστημάτων, ώστε να εισπράξουν το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης από το πρόγραμμα. 

Η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών εκροών, παρότι συζητείται εδώ και μία πενταετία, δεν προχώρησε, με διάφορες αιτιολογίες. Αρχικά επειδή πρατηριούχοι και υπουργεία δεν συμφωνούσαν στις προδιαγραφές των συστημάτων, στη συνέχεια λόγω του υψηλού κόστους. 

Ωστόσο το όλο θέμα αποτέλεσε μνημονιακή υποχρέωση έναντι των δανειστών και ως μέτρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και των παρανομιών σε βάρος των καταναλωτών. 

Ας σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα οι πρατηριούχοι ελέγχονταν φορολογικά (έσοδα, πωλήσεις) μόνο με βάση τα τιμολόγια αγοράς, ενώ δεν ήταν υποχρεωτικές και οι ταμειακές μηχανές. 


Πηγή:  www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπεύθυνα Δίπλα σας... Οικονομικά και Ποιοτικά!